Wandelschoenen kopen tips

Goede wandelschoenen zijn erg belangrijk als u van plan bent een flink stuk te gaan wandelen. Wandelschoenen verschillen enorm is het goed om eerst te oriënteren welke het best bij je passen. Er zijn meer factoren die meespelen bij het kopen van wandelschoenen dan je denkt. Zo is bijvoorbeeld de omgeving waar u in loopt erg belangrijk, is het een regenachtig klimaat of juist kurkdroog. Ook is het belangrijk of je bijvoorbeeld loopt op een verharde of onverharde weg. Daarbij is het belangrijk welke categorie wandelschoenen je koopt. Wandelschoenen zijn te verkrijgen in allerlei merken. 

Waar gaat de reis heen?

Als eerste is het heel belangrijk dat je goed nadenkt voor welke omgeving je de wandelschoenen wilt gebruiken. Ga dus goed na waar je heen gaat, scan de omgeving en pas daar jouw schoenen op aan. Hierbij moet je rekening houden met het klimaat en op wat voor ondergrond je loopt. Ook is het belangrijk op wat voor ondergrond je wandelt, dit kan bijvoorbeeld belangrijk zijn voor de hoogte van de schoen. Als je bijvoorbeeld stukken wilt hiken of meer richting een survivalrun neigt dan zit er ook een enorm verschil in de wandelschoenen.  Al deze zaken moet je meenemen bij het beslissen van jouw geschikte wandelschoen. 

Categorie 

Wandelschoenen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Deze categorieën hebben te maken het de oppervlakte waar je op loopt. Deze categorieën zijn te verdelen in A, B, C en D. In totaal kun je dus kiezen uit 4 verschillende categorieën.  Hieronder zullen deze worden toegelicht zodat je kunt nagaan welke categorie het beste bij je past. Als eerste is er type A. Dit zijn voornamelijk lage schoenen met een soepele en buigzame zool. Dit maakt dat zij geschikt zijn voor aangelegde paden en ondergronden die vlak of licht glooiend zijn. De meer sportieve wandelschoen valt bijna altijd onder deze categorie. Ze zijn lichter en beweeglijker wat maakt dat je flexibel kunt bewegen. 

Als tweede is er type B. Dit type schoen is een stuk hoger vergeleken met type A. Omdat ze hoger zijn zitten ze stevig rondom de enkel wat maakt dat je minder snel last hebt van verzwikte enkels. Ze hebben een stugge zool en zijn er geschikt voor wat ruiger terrein. Denk hierbij aan bergen. Daarna is er type C. Ook dit zijn hogere, stevige schoenen maar dan met een stuggere zool. Een stuggere zool betekent meer stevigheid. Dit maakt dat ze ideaal zijn voor langere trekkingtochten met zware bepakking. Dit type schoen lijkt erg op de kisten waar militairen en politieagenten gebruik van maken. Als laatst is er type D. Ook deze schoenen zijn hoog en stevig rondom de enkel maar hebben een erg stijve zool. Hierdoor zijn ze geschikt voor extreme tochten zoals het beklimmen van een sneeuwachtige terrein. De wandelschoenen van salomon zijn hier bijvoorbeeld erg geschikt voor.

Wees geduldig en vergelijk

Let op want dit is een tip voor de winnaar, heb geduld en vergelijk de wandelschoenen eerst goed. Zorg dat je geen verkeerde koopt hebt door gehaast beslissingen te maken. Ga daarom ook geruime tijd voordat je weg gaat kijken naar wandelschoenen.

Hoe kies je een goede sportschool uit?

Dat sporten goed is voor je gezondheid is natuurlijk geen nieuws. Toch is voor veel mensen de drempel om te gaan sporten nog te hoog. Sportscholen zijn er genoeg, maar welke sportschool past nu echt goed bij jou? Aan de hand van deze blog weet jij voortaan precies waar je op moet letten bij het uitkiezen van een sportschool.

Is prijs belangrijk?

De grote sportscholen adverteren vooral op basis van de prijs voor een abonnement. Als je dit belangrijk vindt, heb je voor jezelf al duidelijke criteria waar de sportschool aan moet voldoen. Toch leert de ervaring dat goedkoop bij een sportschool vaak ook duurkoop is. Dit kan zijn wegens ongunstige contracten waar je niet zomaar vanaf komt, maar ook door extreme drukte in de sportscholen. Je kan dan weliswaar goedkoop sporten, maar je staat wel de helft van de tijd te wachten tot het apparaat waar jij op wilt oefenen eindelijk weer vrij is. Bovendien staan de prijsvechters onder de sportscholen niet bepaald bekend om de klantvriendelijkheid en service. Wil jij graag persoonlijk begeleid worden door ervaren trainers? Dan kan je beter op zoek gaan naar een wat kleinere sportschool waar persoonlijke aandacht hoog in het vaandel staat. De keerzijde is dan wel dat de abonnementen vaak wat duurder zijn.

Wat wil je graag doen?

In een sportschool kan je natuurlijk veel meer dan alleen aan dumbells en halters sleuren. Tegenwoordig worden ook de groepslessen steeds populairder. Dit is met name interessant voor de mensen die alleen sporten niet leuk vinden en wat extra motivatie nodig hebben. Bovendien is dit een leuke afwisseling of aanvulling op de oefeningen die je in de zaal kunt doen. Denk hierbij aan een spinning les, kickboksen, bootcamp of een yoga les. Als jij van plan bent om ook deel te nemen aan dit soort groepslessen is het verstandig om een abonnement te kiezen waarin deelname aan deze groepslessen inbegrepen is. Anders zijn de kosten voor het sporten in de zaal wel laag, maar kom je met extra kosten voor de groepslessen te zitten.

Kies een goede locatie

De laatste tip die we je geven is de locatie van de sportschool. Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat hoe dichterbij de sportschool is, hoe vaker je ook daadwerkelijk gaat sporten. Woon of werk je in Amsterdam? Dan is het slim om ook een sportschool in Amsterdam uit te zoeken. Woon jij in Alphen aan den Rijn? Dan is het juist weer slim om een sportschool in Alphen uit te kiezen.

slechte slaap

Diabetes en slaapkwaliteit – waarom een slechte slaapkwaliteit het risico op diabetes verhoogt

Lijd jij aan diabetes? Zelfs als je dat niet doet, stel jezelf dan maar één vraag: heb je problemen om ‘s nachts meestal goed te slapen? Als je antwoord ja is, heb ik slecht nieuws voor je! Dit komt omdat onderzoeken hebben aangetoond dat slechts drie nachten van slechte slaap meer dan voldoende zijn om een ravage in je lichaam aan te richten. Dit komt omdat het vermogen van je lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren vermindert en je direct het risico loopt op het ontwikkelen van diabetes Type 2.

Volgens onderzoekers van de medische faculteit van de University of Chicago lijden meer dan 18 miljoen Amerikanen aan diabetes. De meest voorkomende vorm is Type 2, waarbij het lichaam resistent wordt tegen insuline of niet voldoende insuline produceert om suiker te kunnen verwerken in hun bloedbaan.

Als je drie nachten achter elkaar een slechte slaapkwaliteit hebt, wordt deze glucosetolerantie van jonge of zelfs gezonde volwassenen aanzienlijk verlaagd. Zo veel zelfs alsof ze acht tot dertien kilo zijn aangekomen.

Hoewel het mogelijk is dat het vermogen van het lichaam om glucose te reguleren zich aanpast om chronisch slaapgebrek tegen te gaan, is het waarschijnlijk dat slechte slaappatronen en obesitas bij ouderen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes.

In het onderzoek brachten negen magere, fitte en gezonde deelnemers tussen de 20 en 31 jaar in totaal vijf nachten door in het laboratorium, zodat hun slaappatroon kon worden gevolgd. Wanneer de vrijwilligers in trage-golf-slaap gingen, begonnen de onderzoekers wat geluiden te maken om hun slaap te verstoren, maar niet om ze volledig te laten ontwaken.

De geluiden verminderden met ongeveer 90% de diepe slaap door ze uit het begin van de diepe slaap terug in een lichtere slaap te brengen. Op deze manier werden de typische slaappatronen van mensen boven de leeftijd van 60 jaar nagebootst omdat mensen in deze leeftijdsgroep de neiging hebben om slechts ongeveer 20 minuten diepe slaap per nacht te krijgen, vergeleken met ongeveer 80 tot 100 minuten voor de meeste jonge volwassenen.

Dit rapport is een waarschuwing voor iedereen (niet alleen voor diabetespatiënten) om hun slaap niet licht op te nemen. Als je constant slecht slaapt of moe bent als je ‘s ochtends wakker wordt, moet je proberen de oorzaak te achterhalen door alleen te gaan slapen of de hulp van een arts of specialist in te roepen.

Veel voorkomende sportblessures

Het sporten is goed voor het menselijk lichaam, maar helaas gaat het ook vaak gepaard met sportblessures. Zo merk je in de voetbalwereld dat het sporten niet altijd gepaard gaat zonder blessures. Integendeel, diverse onderzoeken hebben aangetoond dat iedereen gedurende zijn sportcarrière wel eens een blessure oploopt. Hieronder zullen we het kort hebben over de meest voorkomende sportblessures bij het voetbal

De kruisbanden

De kruisbanden zijn erg gevoelig onder voetballers. Het kan namelijk vaak voorkomen dat je door je enkel gaat, maar bij een verkeerde beweging is het mogelijk om jouw kruisbanden af te schuren. Indien dit gebeurt, ben je enkele weken uit de running en dit is natuurlijk erg vervelend. Mocht dit ook voorkomen, dan zul je hier voor langere tijd last van hebben. Jouw enkels zullen dan zwakker zijn dan gebruikelijk en het is daarom altijd aan te raden om jouw enkels in te tapen. Dit helpt niet optimaal, maar alle kleine beetjes helpen natuurlijk wel. Daarnaast doet het enorm veel pijn en daarom is het advies om hier echt aandacht aan te besteden

Knieproblemen komen ook vaak voor

Het komt ook vaak voor dat voetballers last hebben va de knieën. Zo kan je tijdens een duel in de lucht verkeerd terecht komen op je benen. Indien dit gebeurt, zie je vaak dat de knie dubbel klapt en dit wil je natuurlijk voorkomen. Diverse voetballers komen zelfs zo ongelukkig terecht dat ze een knieoperatie moeten ondergaan. Dit is natuurlijk niet fijn en daarom is het altijd verstandig om je gedachte tijdens een duel erbij te houden. Je kunt het natuurlijk niet beïnvloeden, maar houd er wel rekening mee dat een dergelijke operatie niet fijn is. Mocht je dit echt absoluut willen voorkomen, dan bestaan er knieversterkers.

concentratie

Hoe de concentratie te verbeteren door gevechtsporten te beoefenen

De manieren om iets te verbeteren zijn talrijk. De vaardigheid om zich aandachtig op te stellen in een snel veranderende omgeving is daar geen uitzondering op. Er zijn veel manieren om de concentratie te verhogen en de eenvoudigste van allemaal, als je alle technieken van de verschillende volkeren en disciplines met elkaar vergelijkt, is de veel voorkomende weg van de meditatie. 

Met de meditatie slagen mensen erin een weg te vinden om hun concentratie te verbeteren evenals dat ze erin slagen om alle verstrooiingen en zorgen van zich af te zetten. Neem nu als voorbeeld een mens die aan gevechtssporten doet. De beoefenaar van een gevechtsport moet veel aandacht en concentratie hebben om zijn sport goed te kunnen beoefenen. De beoefenaar van een gevechtsport moet dan ook in staat zijn om tijd te besteden aan de meditatie, zelfs als hij een veeleisende en zware training moet afwerken.

In een gecommercialiseerde wereld zoals die van vandaag, is het meditatieve onderdeel van de gevechtsport op een of andere wijze verdwenen uit de opleidingen aan elke McDojo ( school voor gevechtsporten ). Vandaar dat sommige studenten een tekort hebben aan aandacht en manieren om hun mentale scherpzinnigheid te verbeteren. Tijd vrij maken om te mediteren is haast onmogelijk met de beperkte uurregelingen in gestructureerde klassen. Als het je lukt om een leraar te vinden die ook meditatietraining geeft als een onderdeel van de totale training, mag je je gelukkig achten. Met de opkomst van het internet kan men nu toch instructies over hoe men de meditatie kan leren, terugvinden.

Het herhalen van een bepaald manoeuvre kan ook fungeren als een meditatief proces. Dit helpt niet alleen om in het spiergeheugen de manier om een bepaalde beweging correct uit te voeren, bij te brengen, maar het helpt ook op een bepaalde manier om de concentratie te verbeteren. Bekijk het in meditatieve termen. De ademhalingsfase is zoals een beoefenaar van gevechtsporten die gelijkmatig dient te ademen ondanks de fysieke inspanningen. Het onderdeel waar je jouw geest leeg maakt van alle verstrooiingen, kan dan vergeleken worden met de geconcentreerde aandacht bij het uitvoeren van de bewegingen. Als je volledig bezig bent met wat je moet doen en je negeert de omgeving, dan heb je de rust en de stilte bereikt.

De talrijke praktische oefeningen die nodig zijn om de vaardigheid te vervolmaken, betekenen  eveneens dat beoefenaars van gevechtsporten steeds weer getraind worden in het meditatieve proces. Verbetering van de fysieke vaardigheden en de mentale ingesteldheid tot het hoogste niveau, kan iedereen helpen.

Met de meditatie maken de mensen hun geest niet alleen vrij van alle verstrooiingen en zorgen, maar vinden ze ook manieren om hun concentratie te verbeteren .

Van de makes van een concentatiepil, de Blokpil.

Hoe maak je thuis sporten leuker voor jezelf?

Voor de een is het een uitlaatklep, voor de ander is het een verplichting waar je liever onderuit komt. Toch is sporten belangrijk voor zowel lichaam als geest. Bovendien hoef je voor sporten niet eens de deur uit. Met verschillende oefeningen is het ook mogelijk om vanuit huis te trainen. In deze blog geven we je X tips om het sporten vanuit huis leuker voor jezelf te maken.

1. Stel doelen met een personal trainer

Het is natuurlijk niet meteen nodig om al je sport vanuit huis te doen. Het sporten vanuit thuis is juist een mooie aanvulling op de dagen dat je buitenshuis traint. Zo wordt het sporten thuis een stuk leuker als je doelen voor jezelf hebt opgesteld. Als je eenmaal per week een training doet met een personal trainer, is het mooi om vanuit huis de oefeningen ook bij te houden. Zo is het niet alleen makkelijker om je doelen die je opgesteld hebt te behalen, maar is het ook leuker om te sporten als je ziet dat er progressie in het sporten zit. Als je merkt dat de samenwerking tussen jou en je personal trainer steeds beter loopt en je ook thuis resultaten begint te halen, kan je er zelfs voor kiezen om voortaan zelf een trainingsschema op te zetten. Zo bespaar je ook weer flink op de kosten van een personal trainer.

2. Schaf goede trainingsmaterialen aan

Het is natuurlijk een stuk leuker om te trainen met goede trainingsmaterialen. Je gaat immers niet een avond alleen maar opdrukken en sit ups doen. Er zijn verschillende materialen voor thuisgebruik die jouw training wat kunnen opleuken. Denk hierbij aan een deurtrainer, suspension trainer, roterende push-up standards, fitness matje en een verstelbare halterset. Door een mooie diversiteit aan materialen aan te schaffen voorkom je dat je in een sleur terecht komt en het na een tijdje begint te vervelen. Bovendien zijn de genoemde trainingsmaterialen niet duur in aanschaf. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je allerlei dure apparaten in huis hebt die vervolgens niets doen dan stof happen.

3. Richt een aparte “fitness-room” in

Als jij thuis nog een mooie ruimte in huis over hebt, kan je er voor kiezen om hier een eigen fitnesszaal van te maken. Op deze manier ligt de drempel om even wat oefeningen te doen natuurlijk nog lager. Bovendien kan je jezelf in deze ruimte even lekker terugtrekken en doen waar je zelf zin in hebt. Je hoeft niet te wachten tot jouw gewichten eindelijk vrij zijn en je hoeft je bovendien geen zorgen te maken dat er mensen naar je zitten te kijken terwijl je een niet zo charmante oefening uitvoert.

Hopelijk weten deze 3 tips je net dat steuntje in de rug te geven, zodat je voortaan genoeg motivatie hebt om thuis lekker aan de slag te gaan met het sporten. Voortaan zit jij heel het jaar lekker in je vel!

Geen excuses om de sportschool over te slaan

Iedereen heeft het wel eens geen zin of tijd om te sporten. Het kan ook voorkomen dat je gewoon ergens last van hebt, waardoor het niet prettig is om te sporten. Om dit te voorkomen volgen er nu een aantal handige tips, want als je een keer overslaat is de kans groot dat je nog een keer overslaat. Voor je het weet sport je bijna niet meer en dat terwijl je er zo gemotiveerd aan begonnen bent!

Last van je voeten

Een veel voorkomend probleem is last van je voeten. Daarom is er belangrijk dat je dit zoveel mogelijk probeert te voorkomen. In eerste instantie is het dus belangrijk dat je goede sportschoenen aanschaft, die goed aansluiten op je voeten. Toch kun je in het begin last krijgen van blaren tijdens het inlopen van je sportschoenen. Je kunt dan bijvoorbeeld Scholl blarenpleisters gebruiken tijdens het sporten. Deze pleisters kunnen helpen de pijn te verzachten tijdens het bewegen. Ook voor andere problemen, zoals gevoelige plekken op je voet, eelt of kloven, kun je producten van Scholl gebruiken. Scholl activ sport is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld voor tijdens het sporten. Dit is een zacht inlegzooltje, die de gevoeligheid kan verminderen. Voor ieder voetprobleem is er een speciaal product te verkrijgen, dus last van je voet is geen excuus om niet te gaan sporten!

Geen tijd

Het lijkt soms alsof je niet weet waar je de tijd vandaan moet halen om naast je volle weekplanning ook nog eens te gaan sporten. Toch zijn er oplossingen voor te bedenken, zodat je toch kunt sporten. Je kunt bijvoorbeeld vaste dagen inplannen om te sporten en je sportkleding mee nemen naar je werk, zodat je direct vanuit je werk door kunt naar de sportschool. Dit scheelt weer een ritje heen en weer en dan kom je ook niet in de verleiding om op de bank te blijven zitten. Dit is gelijk een goede manier om het excuus ‘slecht weer’ niet te gebruiken. Je bent immers al onderweg naar huis dus je moet toch door die regenbui heen. Mocht je toch vanuit huis naar de sportschool, dan kun je het beste denken aan wat het je oplevert. Hoe heerlijk is het als je weer helemaal vol energie thuiskomt. Neem lekker een warme douche en je bent het slechte weer zo weer vergeten.

Spierpijn

Het kan natuurlijk voorkomen dat je erg veel last van spierpijn hebt na een work-out. Mocht je nou heel veel last hebben van spierpijn, dan is het natuurlijk verstandiger om nog een dagje rust te nemen. Je kunt je training dan bijvoorbeeld een dag opschuiven. Als je schema daardoor in de knoei komt, omdat je bijvoorbeeld om de dag sport, dan kun je eventueel gewoon wat rustiger aan doen. Gebruik bijvoorbeeld minder gewichten of doe een keertje cardio. 

Nog meer reden om te gaan

Ben je nog niet overtuigd? Er is nog een belangrijke reden om toch die ene work-out niet over te slaan. Wanneer je work-outs gaat overslaan, zal uiteraard je conditie ook achteruit gaan. Dit gaat sneller dan je misschien denkt en dat is nu net wat je niet wilt. Je hebt er immers hard voor gewerkt en het zou zonde zijn als al je harde werk voor niets in geweest.

Zorg goed voor jezelf en je spieren na krachtraining

Sporten is natuurlijk hartstikke goed voor je, maar zorg je wel goed genoeg voor je lichaam na het trainen? Het is belangrijk dat je weet dat je je lichaam ook iets aandoet. Zo lang je hier bewust van bent en hier goed mee omgaat is er niets aan de hand. Vooral bij zware krachttraining zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om er voor te zorgen dat je het gewenste resultaat bereikt en goed voor je lichaam blijft zorgen.

Voeding

Indien je veel sport is het belangrijk dat je in eerste instantie goed oplet wat je eet. Je moet genoeg en de juiste voedingstoffen binnen krijgen voor een goede geestelijke gesteldheid en om onder- of overgewicht te voorkomen. Vooral tijdens het sporten heb je meer voedingsstoffen nodig door intensief verbruik ervan. Het is dus van belang om je te verdiepen in welke voeding aansluit bij jou manier van trainen en houdt daarbij rekening met wat je doel is. Wil je bijvoorbeeld afvallen of aankomen?

Spierpijn

Wees er bewust van dat spierpijn wordt veroorzaakt door intensieve krachttraining en het allemaal kleine scheurtjes zijn in je spieren. Je lichaam waarschuwt je als het ware dat je moet herstellen. Spierpijn kan soms dagen aanhouden en als je heel veel last hebt, is het niet verstandig om de volgende training op te pakken. Indien je spierpijn echt lang aanhoud, is dit een teken dat je of te zwaar traint of dat je lichaam niet genoeg eiwitten binnenkrijgt om te herstellen. Het is in ieder geval verstandig om iets rustiger aan te doen tijdens het trainen en minder gewichten te gebruiken. Ook moet je er voor zorgen dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Deze kun je uit dagelijkse voeding halen, zoals uit vlees, eieren en nog veel meer voedsel. Daarnaast is het aan te raden om bij zware krachttraining aanvullend eiwitshakes gebruiken.

Eiwitshakes

Eiwitten kun je vaak uit voeding halen, maar dit is niet altijd genoeg. Daarom zijn er speciale eiwitshakes te verkrijgen die je spieren helpen te herstellen. Er zijn verschillende soorten eiwitshakes van Muscle Concepts te verkrijgen voor verschillende situaties. Er zijn bijvoorbeeld varianten met toegevoegde vitamines, aminozuren of smaken, zoals perzik, banaan of chocola. Een andere variant, van de eiwitshakes van Muscle Concepts, heeft de toevoeging Spirulina. Er is voor iedereen dus een geschikte eiwitshake beschikbaar. Daarnaast wordt er ook een introductiepakket aangeboden voor als je net begint met eiwitshakes.

Eiwitshakes zorgen niet alleen voor het herstellen van de spieren na kracttraining, maar helpen ook bij de groei en instandhouding van spiermassa. Daarnaast stimuleert het ook de groei van je spieren. Niet alleen je spieren hebben baat bij het nemen van eiwitshakes. Ook je botten profiteren hier erg van. Eiwitten zijn namelijk nodig voor de samenstellen en instandhouding van sterke botten.

Kortom,  als je aan zware krachttraining doet, dien je goed te letten op de voedingstoffen die je nodig hebt en is het aan te raden om eiwitshakes te nemen om goed voor je spieren en botten te zorgen.

Fit blijven tijdens je zwangerschapsverlof

Tijdens een zwangerschap letten vrouwen extra goed op hun gezondheid. Gezonde voeding is dan ook van groot belang. Door voldoende groente en fruit te eten krijg je belangrijke vitamines binnen die je helpen je weerstand hoog te houden. Maar ook goed rusten en ontspanning is belangrijk voor jezelf en je kindje. Bij een gezonde levensstijl hoort ook beweging, maar hoe blijf je nou fit tijdens je zwangerschapsverlof?

Je levensstijl volhouden of langzaam veranderen

Wanneer je al voor je zwangerschap een fanatieke sporter was zal het makkelijker zijn om deze levensstijl tijdens je zwangerschap vol te blijven houden. Tijdens de eerste maanden zal je weinig verschil merken, maar het is belangrijk dat je niet je uiterste grenzen op zoekt. Luister goed naar je lichaam en doe rustiger aan wanneer je lichaam het aangeeft. Drink goed tijdens het sporten en neem voldoende pauzes tussendoor.

Als je voor de zwangerschap niet zo actief was en je je nu niet fit voelt is het verstandig om rustig aan te beginnen met bewegen. In plaats van de auto te pakken naar de supermarkt kun je ook op de fiets gaan of te voet gaan. Regelmatig korte periodes bewegen is fijner dan één lange periode. Tijdens een wandeling kun je goed nadenken over bijvoorbeeld de inrichting van de kinderkamer of ideeën voor je babyshower!

Oefeningen voor thuis

Maar ook zonder het huis uit te gaan kun je verschillende oefeningen doen om fit te blijven. Een aanrader is yoga. Er zijn talloze apps voor op je smartphone die uitleg geven over de fijnste yoga oefeningen. Het enige dat je nodig hebt is een fijn yoga matje en soepele sportkleding.

Tot slot kun je ook andere oefeningen uitvoeren. Vaak wordt de term BBB hiervoor gebruikt. Dit zijn oefeningen voor je buik, billen en benen. Denk hierbij aan oefeningen zoals planken, squats en lunges. Let erop dat je enkel je schuine buikspieren traint. Wanneer er een smalle gleuf ontstaat op de middenlijn van je buik (diastase) kun je beter stoppen met het trainen van je buikspieren.

Ik weet niet wat ik wil

De keuzevrijheid van mensen is in de laatste decennia bizar groot geworden. Vooral van mensen die in welvarende westerse landen wonen. Het begint al vroeg bij Nederlandse kinderen. Hoe vaak hoor je niet in een supermarkt dat aan een kind gevraagd wordt wat hij of zij wilt eten? Of ‘s ochtends thuis wat ze aan willen? Uit hoeveel social media kan een kind al kiezen? Welke vloggers te volgen? En zo gaat het maar door, een leven lang.

Misschien is er wel eens onderzoek gedaan is naar het aantal keuzes dat in een gemiddelde Nederlandse leven gemaakt moeten worden. Dat dat zijn er ongetwijfeld heel erg veel. Te veel als je onderzoeken leest die gaan over het maken van een goede keuze. Je besluitvaardigheid (lees keuzevaardigheid) is namelijk geen oneindig iets, als een soort bodemloos reservoir. Integendeel, er zijn maar een paar echte goede besluiten die je per dag kan nemen. Naarmate de dag vordert maken wij dan ook steeds dommere keuzes.  Eten wat de pot schaft en een keer per week om half acht Swiebertje kijken was misschien zo gek nog niet…

Het is dan ook geen wonder dat veel mensen zich op enig moment afvragen wat zij eigenlijk willen. Dat je je dat überhaupt kan afvragen is geweldig maar ook gecompliceerd. Een keuze maken lijkt zo makkelijk, maar goede keuzes maken moet je leren, vooral in de huidige tijd waar we het maken van goede keuzes juist zijn afgeleerd. Leren doe je door fouten te maken. En door te leren van fouten die anderen gemaakt hebben. Er zijn veel goede boeken die je helpen een keuzeproces in te gaan. Het maakt eigenlijk niet uit welke boek je kiest, kies er een: ‘De valstrik van het geluk’, ‘Spring!’, ‘Ontdek wat je echt wil’ of het nog steeds nuttige ‘Welke kleur heeft jouw parachute’. Doorloop de processen die je daarin aangereikt worden. Onderdeel daarvan is altijd praten met mensen die iets doen wat iets in je los maakt. Of lezen over dappere keuzes, een (auto) biografie van iemand die jouw bewondering heeft.

Als fit20 jouw interesse heeft gewekt, iets bij je in beweging zet, als je de keuze voor fit20 als carriėrestart of -stap overweegt praat dan met ons. Als die stap nog te groot is lees dan ‘Verander, levenslessen van een franchiseondernemer’ door de fit20 franchiseondernemer Bas Pronk. Hij neemt je mee op zijn reis van betaalde baan naar startende ondernemer. Hij schrijft open en eerlijk over de fouten die hij gemaakt heeft. En waar hem dat gebracht heeft. Bestel het bij Bol of bij de boekhandel. 


Post navigation