Plotseling zijn de sportscholen dicht en moet je je krachttraining thuis doen. We zagen de cijfers de verkeerde kant opgaan, maar toch kwam deze beslissing voor velen onverwacht. Gelukkig is thuis trainen goed te doen zolang je maar met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder lees je hoe je je kunt aanpassen aan de nieuwe situatie en hoe je ook thuis een goede krachttraining kunt doen.
Krachttraining voor beginners: 6 tips voor thuis
- Een warming-up doen is wat lastiger op het moment, maar je kunt bijvoorbeeld joggen op de plaats of een goedkope hometrainer kopen om thuis lekker op te fietsen.
- De vuistregels van krachttraining voor beginners gelden thuis nog steeds: train al je spieren (bovenlichaam, onderlichaam én buik), train minimaal 2 keer in de week en volg een schema met oefeningen.
- Voor de mensen die krachttraining met machines deden in de sportschool: het is ‘t makkelijkst om te switchen naar trainen met dumbbells. Trainen met vrije gewichten vraagt meer van je spieren en is even wennen, dus begin vooral licht.
- Bij het trainen thuis zal je waarschijnlijk merken dat je minder ruimte om je heen hebt. Het plafond is ongetwijfeld lager dus je moet oppassen voor lampen en ramen, glazen en meubels werken ook niet mee. Om je eigendommen (en jezelf!) niet te beschadigen is het daarom meestal beter om oefeningen zittend of liggend te doen.
- Dit is hét moment om nieuwe oefeningen uit te proberen, want niemand wacht meer ongeduldig tot je klaar bent en openingstijden zijn er niet. Leef je uit!
- Rustig aan: let op je ademhaling tijdens elke krachtoefening, beweeg gecontroleerd en overdrijf niet met de intensiteit van je workout. Zoals ze in Amerika zeggen: “slow but steady wins the race”, oftewel een race win je langzaam maar zeker en niet in één keer.
Krachttraining thuis doen: pas op voor deze fouten
- Thuis is het op de één of andere manier makkelijker om te verslappen: je kijkt liever nog wat Netflix, je ritme is anders waardoor je opeens tijd tekort komt voor een krachttraining, etc. Probeer daarom een “gym buddy op afstand” te vinden: iemand om je resultaten naar te appen en tips mee uit te wisselen.
- Dwing jezelf niet om precies zo te trainen als je voor corona deed, want dat kan heel frustrerend werken. Dit is juist een mooi moment om een andere aanpak te proberen. Heb je bijvoorbeeld weleens ‘s ochtends vroeg getraind in plaats van ‘s avonds (of andersom)?
- Soms bereik je een plateau met een bepaalde spiergroep en boek je geen vooruitgang meer. De oplossing is lang niet altijd meer doen met die spiergroep. Je rug en borst, bijvoorbeeld, worden beperkt door de kracht in je armen. Wil je meer halen uit je rugspieren en borstspieren, dan is je armen trainen thuis in dat geval beter.
- Thuis krachttraining doen betekent helaas ook dat je jezelf een oefening verkeerd kunt aanleren. Niemand ziet het en je hebt het zelf niet door en dat is een probleem natuurlijk. Het is daarom goed om YouTube erbij te pakken en te zien hoe anderen een bepaalde beweging maken.
Succes met het trainen thuis!