In dit artikel gaan we het hebben over de eigenschappen en het gebruik van een weerstandsband. Lijkt het jou interessant om meer te weten te komen over dit onderwerp? Dan raden wij je aan om dit artikel goed door te nemen en je kennis te verbreden. Je zult er in ieder geval niet dommer van worden en het kost slechts een paar minuten van je tijd. De moeite waard toch?
Over een weerstandband
Een weerstandsband, ook wel bekend onder de Engelse termen ‘resistance band’ of ‘power band’ zijn elastische banden die helpen bij het uitvoeren van oefeningen. Dit speciale gym elastiek is dus een trainingshulpje als het ware. Een weerstandsband biedt namelijk een scala aan trainings opties. Het heeft dan ook unieke eigenschappen die kunnen helpen in de sportschool. Bijvoorbeeld als een bepaalde oefening nog te moeilijk of te zwaar is zonder hulp. Door een weerstandsband aan te schaffen heb je geen trainingsmaatje of hulp van iemand anders nodig, maar kun je zelf aan de slag.
Diverse eigenschappen
Een weerstandsband kun je vergelijken met een mens formaat elastiek. Deze banden zijn gemaakt van een speciaal materiaal, namelijk natuurrubber. Dit staat ook wel bekend onder de naam latex. Er zitten geen naden in de lus. Hierdoor wordt de kans op het knappen van de weerstandsband uitgesloten. Een normaal formaat van een weerstandsband is plusminus een meter.
Verkrijgbaarheid
Een weerstandsband is verkrijgbaar bij diverse winkels. Naast dat ze verkrijgbaar zijn in diverse winkels bestaan ze ook in verschillende sterktes. Deze verschillende sterktes hebben een andere werking. Het zorgt er namelijk voor dat je verschillende niveaus van weerstand hebt. Het maakt dus niet uit hoeveel kracht je hebt. Welke weerstandsband het beste bij jou past is dus afhankelijk van hoeveel kracht je vanuit jezelf kunt leveren bij het uitvoeren van de oefening. Het is ook mogelijk om meerdere weerstandsbanden te combineren bij het doen van een bepaalde oefening. Hiermee verhoog je de weerstand dus.
De kracht en weerstand van de band kan bepaald worden door de breedte van de band. Hoe breder de band, hoe meer weerstand deze geeft. Naast de breedte kun je het ook bepalen door te kijken naar de kleur van de band. Deze geeft vaak ook al weg hoe veel weerstand deze geeft. Op dit moment biedt de lichtste weerstandsband een maximale weerstand van zo’n 10 kilo. Bij het gebruik van dit product zal het dus voelen alsof je 10 kilo is ontnomen. Dit kan vaak al het verschil zijn tussen het wel en niet kunnen uitvoeren van de oefening. De meest zware band kan nu een weerstand bieden van 125 kilogram. Dit is uiteraard een hele hoop en zal dan ook enorm helpen.
Het gebruik
Een weerstandsband kan gebruikt worden op diverse manieren. De meest gebruikelijke manier is bij het verlichten van een oefening voor jezelf. Mocht je bijvoorbeeld willen leren optrekken, maar lukt het je simpelweg nog niet om dit op eigen kracht te doen? Dan kun je een weerstandsband aanschaffen. Deze bind je vervolgens om de stang heen, je zet je voet of voeten op de band en begint met het uitvoeren van de oefening. Je zult al gauw merken of de band geschikt is voor je. Lukt het je namelijk met behulp van de band nog niet om de oefening uit te voeren? Dan zul je een sterkere moeten aanschaffen.