Your Cart

Reuma: Wat is het, hoe ontstaat het en hoe kan het behandeld worden?

Reuma is een term die vaak wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te beschrijven. Het is een overkoepelende term die meerdere aandoeningen omvat, waarvan de meest voorkomende reumatoïde artritis, osteoartritis en jicht zijn. Hoewel deze aandoeningen allemaal verschillende oorzaken en symptomen hebben, delen ze één gemeenschappelijk kenmerk: pijn en ontsteking in de gewrichten en spieren. 

Hoe ontstaat reuma? 

Reuma kan op verschillende manieren ontstaan, afhankelijk van het specifieke type reumatische aandoening. Enkele veel voorkomende oorzaken van reuma zijn: 

Auto-immuunreactie:  

Bij auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis, valt het immuunsysteem per ongeluk gezonde cellen en weefsels aan. Dit leidt tot ontstekingen in de gewrichten, wat resulteert in pijn, zwelling en verminderde mobiliteit. 

Slijtage en scheuren:  

Osteoartritis, ook wel degeneratieve gewrichtsziekte genoemd, treedt op wanneer het kraakbeen dat de gewrichten bedekt verslijt. Dit kan het gevolg zijn van veroudering, overmatig gebruik van gewrichten of letsel. 

Erfelijkheid:  

Sommige vormen van reuma hebben een genetische component, wat betekent dat als reumatische aandoeningen in uw familie voorkomen, u een verhoogd risico kunt hebben. 

Overgewicht: 

Overgewicht kan extra druk uitoefenen op gewrichten, met name de knieën en heupen, waardoor het risico op osteoartritis toeneemt. 

Hoe wordt reuma behandeld? 

De behandeling van reuma hangt af van het specifieke type en de ernst van de aandoening. Hier zijn enkele veelgebruikte behandelingsopties: 

Medicatie:  

Artsen kunnen medicijnen voorschrijven om ontstekingen te verminderen en pijn te verlichten. Voor reumatoïde artritis worden vaak ontstekingsremmende geneesmiddelen, corticosteroïden en immunosuppressiva voorgeschreven. Voor osteoartritis kunnen pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen worden aanbevolen. 

Fysiotherapie:  

Fysiotherapie kan helpen de spieren rond de aangetaste gewrichten te versterken, de bewegingsmogelijkheden te verbeteren en pijn te verminderen. 

Een gezondere leefstijl: 

Overgewicht kan een negatieve invloed hebben op de gewrichten. Een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op reuma verminderen en de symptomen helpen beheersen. 

Chirurgische ingreep:  

In gevallen van ernstige gewrichtsschade kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Hierbij valt te denken aan een heup- of knieprothese operatie. Om zo de pijn te verminderen en de gewrichten weer belastbaar te maken.  

Tot slot 

Een vroege diagnose en behandeling is cruciaal om de progressie van reumatische aandoeningen te vertragen en de levenskwaliteit te verbeteren. Als u vermoedt dat u reuma heeft of symptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw huisarts en verzoek een doorverwijzing naar een reumatoloog voor een juiste diagnose en behandelingsplan. Het beheer van reuma kan uitdagend zijn, maar met de juiste medische zorg en levensstijlaanpassingen is een actief en gezond leven nog steeds mogelijk. 

Snelle levertijden

Veel artikelen op voorraad

Bedenktijd

Bedenktijd op alle producten

Garantie

Garantie op alle producten

Veilig afrekenen

Afrekenen met een groen slotje